Fråga:
Hur upptäcker den känsliga växten vibrationer?
user132
2011-12-20 12:53:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Den känsliga växten ( Mimosa pudica ) är en anmärkningsvärd liten växt vars karakteristiska drag är dess förmåga att hänga löv när de störs:

sensitive plant animation

Uppenbarligen vilar denna förmåga att hänga på cellerna i den känsliga växternas löv och kan dra ut vatten ur sig själva genom förändringar i intracellulära jonkoncentrationer, vilket gör bladen mindre svåra.

Jag är dimmig om hur växten "känner" vibrationer. Växter har inte riktigt ett nervsystem att tala om; hur "vet" den känsliga växten att falla när den störs?

Bladen hänger faktiskt inte, de svänger uppåt. Hängande skulle vara lättare, men skulle inte utföra den avgörande funktionen hos förslutningen, vilket är att minska evapotranspiration från stomata som mestadels är på den övre (adaxiala) bladytan.
Tre svar:
#1
+29
user59
2011-12-20 19:09:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Idén om ett växtnervsystem är faktiskt ganska allvarlig och utvecklas ständigt; naturligtvis är de ganska lokala, enkla signalvägar snarare än ett "animaliskt" centraliserat globalt nätverk, men de använder liknande mekanismer - depolarisationsvågor, neurotransmittorliknande föreningar, specialceller ... Här är ett granskningsblad av Brenner et al .

När det gäller Mimosa finns det ett bra papper som sammanfattar Takao Sibaokas lång forskning om ämnet.

Kort sagt verkar det som att dess petioles floom har celler som har polariserade membran och kan utlösa depolarisering på grund av en mekanisk stimulering. Signalen fortplantas sedan till motsvarande pulvinus med en blandning av elektriska och Cl - depolarisationsvågor.

I pulvinus utlöser denna signal en andra depolarisering som koordinerar pulvinuscellerna till utlösa vattenpumpning som är ansvarig för bladfallet.

Överföringen till intilliggande löv är sannolikt mekanisk, dvs rörelsen hos ett släppande blad exciterar ett annat.

Referenser:

#2
+13
jonsca
2011-12-20 14:18:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Haswell, Peyronnet, et al (2008) har visat att växter har några av samma mekanosensitiva jonkanaler som E. coli gör. Arbetet grundades på Arabidopsis och inte på växten du undersöker, men mekanismen kan vara liknande.

Det verkar inte som att vibrationer spelar en roll, eftersom det växten verkar lyhörd för människans beröring snarare än hans / hennes inställning till bladet. Detta kan utesluta luftströmmar som en mekanism (men J.M. har i kommentarerna noterat att de viks upp när du blåser på dem).

Jag skulle inte helt utesluta luftströmmar. Det finns några av dessa växter som växer i min bakgård och de fälls upp när de blåses på.
@J.M. Jag tar verkligen ditt ord för det! Det kan dock vara så att blåsa på det böjer bladet och fortfarande aktiverar mekanoreceptorn.
#3
+12
Wendy
2012-01-12 08:18:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Några ytterligare anteckningar - Jag har odlat TickleMe-växter (känsliga växter) i flera år och jag har sett växterna stänga sina löv som en reaktion på vibrationerna orsakade av mina fotsteg samt att jag blåser på växten och placerar växten kalla, mycket heta och mörka miljöer. Dessutom har jag funnit att växtens förmåga att upptäcka vibrationer som jag har observerat är beroende av temperatur och tid på dagen. En del av denna information finns i The TickleMe Plant Book som finns på http://www.ticklemeplant.com Jag kan inte specifikt säga vad mekanismen är som detekterar vibrationerna och orsakar TickleMe Plants-turgor tryck för att förändras. Jag ser fram emot fler svar.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...