Fråga:
Kan en vuxen utan genetisk laktasuthållighet fortfarande utveckla en tolerans för mejeriprodukter?
Chris Wenham
2011-12-15 22:12:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Medan jag undersökte ökningen av vuxen laktostolerans, kom jag över nyheterna om att Kina har uppmuntrat sina medborgare att dricka mer mjölk, även om de flesta av den asiatiska befolkningen saknar SNP (enkelnukleotidpolymorfism) som förmedlar laktasuthållighet.

Är det fortfarande möjligt för en vuxen utan laktasuthållighet att bygga upp en tolerans för laktos över tiden? Om så är fallet, vad är mekanismen?

Har du sett [detta] (http://www.agriculture.purdue.edu/agricultures/past/Spring1998/1998-Spring-Spotlights.pdf)? När du tittar runt verkar det som att du kan få en del av din tarmmikroflora att bryta ner laktosen åt dig ...
@shigeta SNP är en enda nukleotidpolymorfism (dvs en allel som skiljer sig från en annan med bara ett baspar). Många viktiga genetiska polymorfismer är SNP, men inte alla. Jag vet inte om ihållande laktostolerans orsakas av en SNP eller till och med av en enda gen.
Två svar:
#1
+19
Ctina
2011-12-16 22:17:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det verkar som om ja, det är möjligt att öka toleransen för laktos över tid, och det har att göra med anpassningen av mikrobiota.

En förenklad förklaring kommer i följande artikel: Hertzler SR, Savaiano DA . 1996. Kolonanpassning till daglig laktosutfodring i laktosdämpare minskar laktosintolerans. The American journal of clinical nutrition 64: 232–6.

I vilken författarna hävdar följande:

  • "Kolonanpassning verkar minska det symptomatiska svaret till laktos via flera mekanismer. (...)
  • (...) ökad β-galaktosidasaktivitet efter regelbunden laktosintag indikerar att kolonbakterier kan jäsa laktos snabbare. (...)
  • (...) Denna metaboliska förändring tros bero på spridningen av laktosjäsande, icke-väteproducerande organismer såsom Bifidobacteria . "

Denna artikel hänvisar till en annan som förmodligen förklarar mikrobiota-anpassningen: Hill Mi. Bakteriell anpassning till laktasbrist. I: Delmont J, red. 1983. Mjölkintoleranser och avstötning. New York: Karger: 22–6.

Men tyvärr kunde jag inte hitta hela texten. Jag hoppas att du är lyckligare än jag.

Den andra artikeln är faktiskt ett kapitel i en bok, varför du inte kunde hitta hela texten :)
#2
+6
Alexander Galkin
2011-12-16 04:58:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Här är mina tankar om ämnet.

Mejeriprodukter är inte bara mjölk utan även följande mjölkprodukter: surmjölkprodukter (som yougurt, kefir, katik, kärnmjölk etc.), ost etc. Dessa produkter kan innehålla mindre laktos än i fasta mjölkprodukter (på grund av jäsning under bearbetning). Det är också vanligt att vissa av dessa produkter innehåller levande laktasaktiva bakterier som kan smälta laktos.

Regelbundet intag av dessa produkter kan leda till vissa förändringar i vår tunntarmsflora, så att den bristande laktasaktiviteten ersätts av bakterierna och därmed växer toleransen. Kanske är detta den kinesiska regeringens avsikt? Kanske uppmuntrar de intaget av surmjölkprodukter och inte fast mjölk?

Det är till exempel känt att barn med medfödd / primär enzymatisk brist utvecklar toleransen i åldern 6-10 år så att ingen särskild diet behövs längre. Detta gäller åtminstone för sådana vanliga enzymatiska brister som fenylketonuri och coeliacia.

I Ryssland, där jag fick min medicinska examen, är det vanligt att använda bakterier vid behandling av många typer av primär intolerans som kombinerar denna behandling med dietstöd.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...