Fråga:
Var förekommer vasokonstriktion i extremiteterna?
Rory M
2011-12-18 20:32:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vid kyla eller chock samlas en persons blodkärl för att bevara värmen eller för att flytta blodflödet för att skydda vitala organ. Jag är intresserad av den mekanism genom vilken detta uppnås. Uppträder detta längs hela extremiteten eller finns det "nypa punkter" (till exempel är det möjligt att helt enkelt ha en punkt med vasokonstriktion strax under axeln som skulle minska blodflödet till hela armen)? Stämmer jag med att svaret är neurologiskt snarare än endokrinologiskt?

Två svar:
#1
+6
agrimaldi
2011-12-18 22:53:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vasokonstriktion är ett fenomen som kan orsakas av många faktorer, från mekaniska händelser (såsom sträckning) till hormoner (epinefrin, neurepinefrin, angiotensin ...). Men oavsett vad som är orsaken är slutresultatet en ökning av den intracellulära kalciumkoncentrationen i glatta muskelceller (som utgör artärerna och venerna). Så det verkar som förträngning inte sker i specifika punkter utan snarare längs lemmen. Dessutom finns angiotensinreceptorer i hög koncentration i glatta muskelceller [ 1], vilket tyder på att varje sådan cell har förmågan att ändra sin morfologi för att inducera vasokonstriktion.

När det gäller din andra punkt, jag tror att svaret är lika mycket endokrinologiskt som neurologiskt, eftersom det involverar både perifera och centrala regler. (Tja, som en sidnot, har endokrina system sällan ingen interaktion med centrala).

Angiotensinreceptorer: distribution, signalering och funktion

"endokrina system har sällan ingen interaktion med centrala system" - +1 just för detta.
#2
+4
DQdlM
2011-12-19 19:39:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Minskat blodflöde till ett område av kroppen sker genom två huvudsakliga mekanismer.

1) De glatta muskelfibrerna i tunica media-skiktet i artärerna sammandras och minskar artärens diameter, vilket begränsar blodet flöde på grund av ökat motstånd (detta är mekanismen i @ agrimaldis svar).

2) Cirkulärt orienterade släta muskelfibrer vid korsningen av en metarteriole (den distala änden av en arteriole) och en kapillärbädd bildar en precapillär sfinkter, som fungerar som en ventil och förhindrar blodflöde i en kapillärbädd.

Så för att svara på din fråga är det båda. Förträngningen av artärerna skulle ske ganska kontinuerligt över lemmen men det finns "nypa punkter" där metarterioler leder kapillärbäddarna.

Det endokrina systemet och nervsystemet är ganska integrerade, så i de flesta fall skulle det vara resultatet av båda systemen.

Så det skulle vara möjligt att till exempel ha en hand som får mindre blodflöde än den andra?
Jag skulle tro det, ja. Du kan sannolikt testa detta genom att placera ena handen i kallt vatten och den andra i varmt vatten. Blodkärlen i handen i kallt vatten ska samlas och de i hett vatten bör utvidgas. (Jag tror)


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...