Fråga:
Finns det bevis för att vissa icke-mänskliga arter utför sexuellt urval baserat främst på intelligens? Hur gör de det här?
Gordon Gustafson
2011-12-27 02:54:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag är en biologi-amatör, men det verkar som att sexuellt urval nästan alltid utförs utifrån fysiska egenskaper, resultatet av fysiska tävlingar eller någon form av detaljerad uppvaktning. Men utför några icke-Homo-Sapiens sexuellt urval baserat på intelligensfaktorer, som problemlösningsförmågor? Om så är fallet, hur uppnår arten detta? Jag vet att naturligt urval som helhet definitivt skulle gynna intelligenta individer, men jag är nyfiken på om någon art faktiskt tar hänsyn till detta när man väljer kompisar.

Ack, urval baserat på intelligens saknas ofta i * Homo Sapiens * ...
Super fråga.
Två svar:
#1
+40
Marta Cz-C
2011-12-27 06:31:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mycket intressant fråga. Problemet är att djurens intelligens är svår att mäta inte bara för forskare utan förmodligen också för den potentiella kompisen. Paradoxalt nog är det därför som valet för intelligens, om det inträffade, kan vara mycket starkt. Man måste vara smart för att känna igen smart beteende, så preferens och föredragna funktioner är starkt kopplade. Men det är bara min åsikt.

Boogert et al., 2011 1 granskar den nuvarande kunskapen om djurpreferenser för kognitionskunskaper. De drar slutsatsen att det finns väldigt lite data om detta ämne. De givna exemplen är:

1) Preferens för att utarbeta fågelsånger (eftersom sånger inte är medfödda och måste läras in)

2) Rumsliga förmågor:

I ängmjölar (Microtus pennsylvanicus) visade sig män med bättre rumslig inlärnings- och minnesförmåga inte bara ha större hemområden och hitta fler kvinnor i fältet (Spritzer, Solomon, et al. 2005 2) men föredrogs också av kvinnor i kompisvalstester, även om kvinnorna inte observerade hanernas prestanda vid rumsliga tester (Spritzer, Meikle, et al. 2005 3). p>

Hos guppies (Poecilia reticulata) visade sig män som lärde sig snabbare att simma genom labyrinter för att få en matbelöning vara mer attraktiva för kvinnor (Shohet och Watt 2009 4). Kvinnorna kunde dock inte se hanernas prestationer i labyrinterna. Även om manlig inlärningsförmåga var svagt korrelerad med mättnad av de orange fläckarna på hans kropp (ett sexuellt utvalt drag (...)), korrelerade orange mättnad överraskande inte kvinnliga preferenser. Således är ledtrådarna som leder kvinnliga guppies till att föredra snabbare elever okända.

Det är möjligt att kvinnor baserar sitt val på några faktorer som korrelerar med kognitiva färdigheter eller på total hälsa, vad som kan bero om intelligens.

3) bowerbirds förmåga att bygga bowers (uppvaktningskonstruktioner):

Jämförande studier över bowerbird-arter har visat att relativ hjärnstorlek är större hos arter som bygger bowers än i närbesläktade icke-byggande arter (Madden 2001 5). Dessutom ökar den relativa hjärnstorleken med den art-typiska komplexiteten hos bower (Madden 2001 5), och en jämförande studie av den relativa storleken på specifika hjärnregioner visade att arter med mer komplexa bowers har en relativt större cerebellum (Day et al. 2005 6).

4) födosökningsprestanda

Ett nyligen genomfört experiment av Snowberg och Benkman (2009) 7 med röda korsfästen (Loxia curvirostra) visade att efter att ha observerat två män som extraherade frön från barrträd, förknippades kvinnor företrädesvis med den mer effektiva födaren av 2. kvinnligt val för korrelerade egenskaper genom experimentell manipulering av födosökningseffektivitet, så att färre frön fanns tillgängliga i konerna hos en av männen. Hanarna byttes också mellan behandlingar (dvs. långsam mot snabb födosökare) så att manlig identitet inte kunde förklara kvinnans preferenser för den mest effektiva födosökaren.


Ett annat sätt som intelligens kan gynnas av sexuellt urval är "fusk" under uppvaktning. Till exempel kallar de flesta grodor för att locka kvinnor. Men denna signal kan också locka aggressiva rivaler eller rovdjur. Vissa män, särskilt de svagare, ringer inte utan stannar nära att ringa enskilda. Detta gör det möjligt för dem att undvika konfrontation och vänta på att närma sig kvinnor [8]. Framgången för denna strategi kan bero på hur "smart" individen är (bara min åsikt).

[1] Boogert, NJ, Fawcett, TW, & Lefebvre, L. (2011). Matsval för kognitiva egenskaper: en genomgång av bevisen hos icke-mänskliga ryggradsdjur. Behavioral Ecology, 22 (3), 447-459.

[2] Spritzer MD, Solomon NG, Meikle DB. 2005. Inverkan av förvrängningskonkurrens för kompisar på den manliga ängsmängarnas rumsliga förmåga. Anim Behav. 69: 375–386.

[3] Spritzer MD, Meikle DB, Solomon NG. 2005. Kvinnans val baserat på manlig rumslig förmåga och aggressivitet bland ängvolgar. Anim Behav. 69: 1121–1130.

[4] Shohet AJ, Watt PJ. 2009. Kvinnliga guppies Poecilia reticulata föredrar män som kan lära sig snabbt. J Fish Biol. 75: 1323–1330.

[5] Madden J. 2001. Sex, bowers and brain. Proc R Soc Lond B Biol Sci. 268: 833–838.

[6] Dag LB, Westcott DA, Olster DH. 2005. Utveckling av bower-komplexitet och cerebellumstorlek hos bowerbirds. Brain Behav Evol. 66: 62–72

[7] Snowberg LK, Benkman CW. 2009. Matsval baserat på en viktig ekologisk prestanda. J Evol Biol. 22: 762–769.

[8] Bateson P. 1985. Matsval. Cambridge University Press. 181-210

#2
+5
Biff MaGriff
2012-02-06 23:04:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag vet ingenting om biologi men jag såg en fantastisk PBS-dokumentär om bläckfisk som jag tycker är ganska relevant.

Från http://www.pbs.org/wgbh/nova/ nature / kings-of-camouflage.html

FÖRSÄLJARE: Under parning övergår hannarna till kvinnorna, ibland 10 till en. Och de letar alla efter chansen att förmedla sina gener. Medan en kvinna lägger ägg under en sten, försöker en stor hane att monopolisera henne och avvärja de andra hoppfulla friarna.

Ibland fungerar inte skrämsel ensam, och konkurrenterna slänger sig in i en våldsam och bisarr blick brottmatch.

Som en bläckfisk sprutar de ut en bläckig rökskärm när det är dags för en hastig reträtt.

Men storlek och styrka är inte de enda sätten att imponera på damer.

Tack vare bläckfiskens hudförändrande talanger har de mindre hanarna ett smart trick i ärmen.

MARK NORMAN: Det riktigt intressanta i detta system är faktiskt mycket mindre uppenbart. , och när du först dyker med dem ser du det inte. Det tar ett tag innan du förstår vad som händer.

De små män, som inte har någon chans i en tävling med en stor hane, gör faktiskt något helt annat. De är tvärförband. De klär sig ut som en kvinna genom att dra i sina nät och ta på sig det här fläckiga färgmönstret och glida förbi dessa stora, aggressiva hane, låtsas vara en kvinna och kommer in till kvinnan under.

Och vad som händer är att när en annan stor hane kommer in och en potentiell konflikt mellan dessa stora killar startar, börjar sneaker-hanarna para sig med henne, para framgångsrikt med kvinnan, medan den stora killen inte ens är medveten om det.

FÖRTÄLLARE: Kvinnors framgång är desto mer imponerande eftersom kvinnorna ofta spelar svårt att få, som Roger Hanlon har sett med egna ögon.

ROGER HANLON: Dessa kvinnor är mycket petig. De avvisar 70 procent av tillvägagångssätt för parning. Ändå avvisar de bara 30 procent av de tvärbindande männen. Så det här tricket får dem i dörren, så att säga, förbi den stridande hanen, och de accepteras av kvinnan.

Låter mycket som människor för mig. Förklara varför kvinnor väljer ryck snarare än normal kille med pengar. Om killar med pengar närmar sig kvinnor blev de misshandlade av starkare män med anti-prostitutionslagar. Då förför någon kille bara, och det fungerar. Kanske är det så vi är inställda.
@JimThio Jag tror att Cracked har ett svar på det här. http://www.cracked.com/article_18804_the-6-wrong-questions-men-love-to-ask-about-women.html


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...