Fråga:
Exempel på djur som co-opterar toxiner?
user132
2011-12-15 21:48:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är känt att det finns djur som får toxiner genom sin kost eller genom sin omgivning. Exemplen jag känner till inkluderar fjärilar som håller på med alkaloider / glykosider medan de är i larvstadiet (monarker som snackar på mjölkgräs kommer att tänka på), fisk som förvärvar ciguatoxin eller tetrodotoxin från marina bakterier och pilgiftgrodor och pitohuis som förvärvar batrachotoxin och andra nastier från insekter de äter. Finns det några andra fina exempel på djur som dessa?

När du säger co-opt, menar du att de använder toxinet till deras fördel? Eller ber du helt enkelt om exempel på djur som kan absorbera / äta gifter och bryta ner dem?
Såvitt jag kan säga använder alla exemplen jag gav det toxin de förvärvat sålunda för defensiva ändamål. Erfarna fåglar håller sig borta från monarkfjärilen, japanska kockar måste vara * extremt * försiktiga med att förbereda * fugu *, och en pilgifgroda i naturen är vacker men dödlig. Så ja, den första.
Ett svar:
#1
+9
Richard Terrett
2011-12-16 09:02:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Glaucus atlanticus förbrukar och återanvänder nematocyster av maneter sifonoforer. Kanske inte riktigt vad du letade efter, eftersom djuret inte bara koncentrerar toxinet, utan faktiskt samverkar hela stickande celler. att komma ihåg att ha läst något om att vissa toxiner modifierats in vivo till mer toxiska derivat, men kan inte hitta något omnämnande av det.

Hmm, jag verkar komma ihåg att marina * Vibrio * arter är de som producerar tetrodotoxin och ciguatoxin; de enda dinoflagellattoxinerna jag känner till är saxitoxin och azaspiracid, och jag tror inte att jag har stött på dinoflagellatmatare som själva använder dessa toxiner. Men +1 för nakenbranschexemplet. :)
@J.M. - Ciguatoxin produceras av [G. toxicus] (http://en.wikipedia.org/wiki/Gambierdiscus_toxicus). Visste inte om vibrio toxiner dock intressant. Det finns några andra dinoflagellattoxiner som också är involverade i skaldjursförgiftning, där skaldjur är toleranta mot toxinkoncentrationer som skulle vara ganska farliga för människor.
Jag känner till "rödvatten", men finns det blötdjur som faktiskt använder dinoflagellattoxiner för defensiva ändamål?


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...