Fråga:
Varför skulle diffusionen gå snabbare över en icke-specialiserad vävnad?
Rory M
2011-12-27 20:40:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Standardprotokollet för en person som upplever bröstsmärtor är att tugga en 300 mg aspirintablett, argumentet är att tugga snarare än att svälja tabletten resulterar i att aspirinet kommer in i blodflödet snabbare.

Ur biologisk synvinkel, varför är det så? Med tanke på att magen och mag-tarmkanalen är specialvävnader för att möjliggöra maximal diffusion, varför skulle det vara snabbare att passera aspirin över tandköttet ( bucaal administration?) tunga och kinder som inte är specialiserade för detta ändamål?

Det är inte bara ett speciellt fall för aspirin, eftersom Hypostop TM / Glucogel TM (akut behandling för hypoglykemisk chock, i huvudsak koncentrerat socker) är appliceras direkt på tandköttet eller kinden med ett liknande argument att det i kritiska situationer är snabbare.

Det enda förslaget jag kunde hitta var väldigt vagt från " Merck Manual":

Magen har en relativt stor epitelyta, men dess tjocka slemhinneskikt och korta absorptionstid som jag antar skulle kunna betyda att det är den reducerade absorptionshastigheten i magen som gör munhinnorna snabbare, men det säger också att fördröjningen i magen är kort.

Jag skulle verkligen vara intresserad av att känna till biologin bakom detta!

Jag har inte tid att skriva ett fullständigt svar nu. Jag kommer att skriva ut en senare om ingen slår mig till det men notera att magen inte är specialiserad för absorption. Endast mycket begränsad absorption sker uppströms tunntarmen. Nyckeln är att tugga kraftigt ökar surfplattans yta, vilket påskyndar dess upplösning och absorption över slemhinnan.
Ämnen som absorberas i tarmen måste passera genom levern, kanske detta orsakar förseningen. Se [Wikipedia: Hepatic portal system] (http://en.wikipedia.org/wiki/Hepatic_portal_system)
Jag hade inte ens övervägt att tugga mekaniskt - så löjligt! Det förklarar dock inte helt skillnaden eftersom Hypostop är en gel och fortfarande företrädesvis appliceras direkt i munnen istället för att sväljas.
varför skulle du med ett pund hackad is snarare än en enda 1 pund isbit?
Jag tror att ytan är den absolut dominerande faktorn: den medicinska rekommendationen säger inte att du _ inte ska svälja tabletten, bara att du bör tugga den först. Ett väl tuggat allt smälter snabbare än ett otuggat någonting.
Tre svar:
#1
+22
Alexander Galkin
2011-12-29 03:47:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns flera problem här:

1) Alla slemhinnor är en specialiserad vävnad för absorption.

Slemhinnor är verkligen inte så bra för passiv diffusion, vilket gör dem till helt perfekta verktyg för aktiv absorption av vissa ämnen, nästan oberoende av membrantypen. För att ge några exempel: många droger som kokain inhaleras och absorberas i näshålorna, medan ändtarmen också är känt och favoritleverans för läkemedel.

Generellt är slemhinnans absorptionskraft beroende av hur väl det är kärlformat, för efter att ha gått igenom basmembranet kommer substansen direkt in i blodflödet och reser snabbt bort, så koncentrationsgradienten på båda sidor av basalmembranet - huvudbarriären i slemhinnan - förblir relativt hög.

Se Bhat P . 1995. Slemets begränsande roll i läkemedelsabsorptionen: Läkemedelsgenomträngning genom slemlösning för en experimentell modell för detta uttalande.

2) Munslemhinnan kan absorbera många ämnen. Stark >

Det finns en speciell term som kallas "oral absorption" för att beskriva den snabba läkemedelsabsorptionen i blodflödet från munhålan. Slemhinnan är inte specialiserad här, men små molekyler kan tränga igenom här genom alla barriärer.

3) Fördelar med oral absorption.

Det finns några:

  • Slemhinnan membranet i munhålan är mycket starkt vaskulärt. Hela munnen kan ses som en bunt av skelettmuskler och varje muskel kräver mycket energi och syre, därför har de en av de högsta blodkärlhastigheterna, med mycket mindre avståndet mellan enstaka kapillärer.

  • Blodflödet är högre i munhålans väggar än i andra inre organ . Detta beror främst på att muskelsammandragningar (under tuggning) leder till ökad framdrivning av blod genom kapillärer och små kärl här.

  • Alla ämnen som kommer in i blodflödet här kringgår leverportalsystemet . Detta innebär att ämnet inte behöver vänta tills det filtreras av vår lever, det distribueras omedelbart genom hela kroppen.

  • Det finns speciella reflexer från oral slemhinnan till de inre organen. Även om det inte är så viktigt vid aspirin, är detta mycket viktigt för vissa placebo-läkemedel som metylvalerat (känt som "Validol" i många länder) som används mycket för behandling av angina pectoris vars enda åtgärd är att aktivera de kalla receptorerna i munnen och därigenom leda till reflektionsutvidgning av hjärtkärlen.


Det är därför många läkemedel, som för exempel loperamid, administreras endast som sub-lingual tabletter. Och detta förklarar också varför i akutmedicin injiceras många läkemedel direkt i tungan.

"Och detta förklarar också varför i akutmedicin injiceras många läkemedel direkt i tungan." Ahhhh!
#2
+15
LanceLafontaine
2012-01-05 01:05:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det skulle också vara logiskt att notera att en tuggad tablett ökar förhållandet yta-till-volym för absorption relativt en intakt tablett, för vilken absorberande vävnad som helst.

#3
  0
pwghost
2016-02-08 15:53:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ur ett tekniskt perspektiv förstoras ytan om du tuggar den. Du tar till exempel 2 behållare med vatten och 2 tabletter som löses upp i detta vatten. Om du smuler en tablett kommer upptagningshastigheten (flödet) att vara mycket högre på grund av tablettens förstorade yta. Om du lägger till blandning i konceptet kommer flödet att öka ännu mer. Därför kommer det i samma mängd magvätska att finnas en högre koncentration av läkemedel som kan tas upp av kroppen.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...