Fråga:
Varför hjälper saltvatten till halsont?
nmagerko
2011-12-18 09:05:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har problem med att förstå hur saltvatten, en enkel lösning, så effektivt kan ta bort smärta i halsont.

Jag tror att svaret är nära relaterat till hypo / hyper-tonic-lösningar, men varför är det så, och hur fungerar det?

Ett svar:
#1
+47
Rory M
2011-12-19 01:53:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Saltvatten kan ha antiseptisk egenskaper på grund av den effekt det har på vattenpotentialen. Rent vatten har en vattenpotential (Ψ) på noll. En koncentrerad saltlösning har en lägre (mer negativ) vattenpotential. Saltlösningens vattenpotential är sannolikt mer negativ än patogenens cytoplasma; saltlösningen kallas därför hypertonisk. Därför osmoser vatten sig ur cellen (osmos är nätets rörelse av vatten från en högre vattenpotential till en lägre vattenpotential över ett halvgenomträngligt membran). Förlusten av vatten från de patogena cellerna orsakar osmotisk crenation - cellen blir skrynklig och dör.

En hypotonisk lösning (till exempel celler placerade i rent vatten) skulle orsaka motsatt effekt - osmotisk lys. Detta är cellens sprängning på grund av rörelse av vatten in i cellen. Bakteriecellväggen måste först skadas (t.ex. av penicillin). Detta skulle dock inte vara den process genom vilken en saltlösning har effekt.

Det faktum att saltvattnet är varmt för att förbättra lösligheten kan också ha bieffekt orsaka vasodilatation runt infektionen, öka hastigheten med vilken vita blodkroppar kan komma fram till infektionsstället.

Det har varit svårare att hitta en teori om varför en saltlösning skulle ha smärtstillande egenskaper, se kommentarerna nedan & tidigare versioner av detta svar.

Det är min uppfattning att ont i halsen är ont på grund av inflammation. Jag hade alltid trott att den smärtstillande effekten av saltvatten var att minska inflammationen genom att placera den inflammerade vävnaden i en hypertonisk lösning. Har du en referens som säger att saltvattnet faktiskt dödar de patogena cellerna eller att detta är den direkta verkningsmekanismen för varför det "hjälper" symtomen på ont i halsen?
Det skulle vara tveksamt om någon antiseptisk effekt som jag beskrivit ovan skulle ge omedelbar "hjälp" eller smärtlindring. Jag håller med om att lösningen skulle ha en antiinflammatorisk effekt, men när det gäller "ont i halsen på grund av inflammationen" måste jag erkänna att jag inte vet. Om så är fallet skulle det naturligtvis vara den direkta mekanismen som op letar efter =)
Skulle det inte döda dina egna celler och förvärra problemet (åtminstone tillfälligt?
Tja, det skulle verkligen inte diskriminera; Jag skulle föreslå att dina egna celler är mindre isolerade, genom att de kommer att vara nära en kapillär med klar tillförsel av vatten för att ersätta eventuella förlorade i osmosen?
@Casebash Det hjälper också till att minska inflammation genom samma osmotiska process - det drar överflödigt vätska runt cellerna och minskar därmed svullnaden. Minskad svullnad skulle innebära mindre irritation genom att maten / vattnet kommer in i svalget, eftersom kontaktytan minskas.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...