Fråga:
Finns det en omfattande databas för biovetenskapstekniker / -metoder?
Alex
2013-02-15 05:19:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns så många tekniker / metoder inom biovetenskapen att vi kan använda för att förhöra intressanta frågor. Saken är att de flesta av oss är helt omedvetna om de tillgängliga metoderna vi kan använda. Snarare går vi med de tekniker vi känner till eller som är populära i våra underdomäner vid den tiden. Men det är ganska begränsande.

Så jag undrar ... vi har databaser för allt annat ... finns det en för biovetenskapstekniker / -metoder? Något liknande detta kan vara oerhört hjälpsamt i experimentell planering. I synnerhet tror jag att en omfattande databas skulle hjälpa forskare att bryta sig utanför deras kännedom och använda mindre kända (men potentiellt lysande) metoder för sina frågor.

Jag vet att det finns tidskrifter som publicerar protokoll och metoder , men de är fragmenterade och omfattar inte allt.

Finns det jag letar efter? Om inte, hur skulle man kunna skapa ett sådant verktyg?

Fyra svar:
Atticus29
2013-02-17 02:08:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns Benchfly, som är ett videobaserat protokollbibliotek:

http://www.benchfly.com/video-protocols.php

Det finns också JOVE, som är en peer-reviewed videotidskrift som ibland täcker protokoll:

http://www.jove.com/

Tack. Jag visste om JOVE men inte Benchfly. Dessa ser bra ut. Genom databas tänkte jag något lite mer "smart" genom att det skulle hjälpa dig att välja experimentella tekniker baserat på olika parametrar som man kan ställa in. JOVE och Benchfly är uppdelade på en mycket hög nivå (kategorier som kemi eller biokemi) men de har inte mycket mer metadata som skulle underlätta val av teknik. Kanske ett framtida projekt för mig :)
suvidu
2013-02-19 15:20:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns också protokoll online, men utan taggar, bara sorterade efter kategori. Det kan ändå vara intressant.

carandraug
2013-02-19 21:09:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Min personliga favorit är OpenWetWare. Tänk på wikipedia för vetenskapliga protokoll och en anteckningsbok för labben med öppen åtkomst.

Det finns ett problem med dessa saker. Trots den vanliga stereotypen att forskare är öppen och bra på att dela, är min erfarenhet motsatt. Många laboratorier är inte alls bra i att dela med sig av sina tekniker / hemligheter. De kommer att dela de grundläggande saker som du kan hitta online, inga problem, men det handlar om det.

Verkar som om de är rädda för att alla andra är ute efter dem och försöker skopa dem. Jag har föreslagit OpenWetWare till några andra laboratorier och de vägrade av samma anledning. Även om vissa kommer att använda det för att hitta protokoll ser de inte någon anledning att dela tillbaka.

gent
2014-04-25 02:56:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

du kan använda något som https://www.synbiota.com/ där du kan lagra och dela dina protokoll med medarbetare. Om du gör ditt projekt öppet kan vem som helst i världen se dina protokoll.

Det fina med detta är att du kan referera till faktiska experiment som använde protokollet (och litteraturen) och detta ger bättre sammanhang och förståelse för protokollen ...

Det verkar som om det är dött nu ...


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...